Back to top

realisaties // Herbestemming / Inbreiding

COHOUSING BOLDERSHOF Stene

18 Wooneenheden en gemeenschappelijke ruimte.

i.s.m. Stramien cv

 

Het cohousingsproject Boldershof combineert het beste van twee werelden: het dorp en de polders. De historische schuur aan de rand van het dorp vormt de geloofwaardige voorzijde aan de straatzijde. Samen met de nieuwe recht- hoekige volumes schakelt het groepsproject zich niet enkel in de straat, maar sluit het aan de andere zijde ook aan

op het ‘Groene Lint van Oostende’ en het stadslandbouw- project ‘de Tuinen van Stene’.

Het project voorziet 18 wooneenheden – een mix van één- gezinswoningen en appartementen met verschillende typo- logieën en gemeenschappelijke functies – verspreid over vier volumes.

De nieuwe volumes zijn orthogonaal ingeplant op de be- staande bebouwing en krijgen een uniforme vormgeving toegewezen met aandacht voor een homogene en samen- hangende uitstraling. Diversiteit tussen de volumes werd gecreëerd door een mix van brede en smalle woonunits, hoge en lage woonunits, maar met behoud van de samen- hang in de architectuur.

De imposante historische schuur met het dwarse bakhuisje is als gemeenschapsruimte het kloppend hart van het co- housingproject. Door de gerichtheid van de schuur op het erf en de omarming van de overige nieuwe gebouwen rond- om het gemeenschappelijke erf wordt er ruimte gegeven aan een centrale ontmoetingsplaats om het sociaal gebeu- ren en samenwonen betekenis te geven en te versterken.

De beschermde schuur is opgenomen binnen het dorps- gezicht van Stene. Door de omvorming naar een gemeen- schapshuis fungeert deze als een ankerplaats en is de eerst bouwvallige schuur opnieuw verweven/verankerd aan het dorp. Met zijn duurzame nieuwe invulling beantwoordt de schuur aan de huidige normen en eisen op het vlak van modern wooncomfort. De originele grote ruimtes werden maximaal behouden en de sfeer en typische ruimtelijkheid van de schuur zijn nog aanwezig. Daarvoor werd een box-in- box concept uitgewerkt waarbij een plafondhoge beglaasde wand achter de oude bestaande buitenmuur kant erf wordt geplaatst, zodoende deze in zijn orginaliteit zichtbaar te bewaren. Ook een deel van de oude bakstenen scheidings- muur tussen stalling en schuur blijft zichtbaar behouden

en er wordt aan straatzijde met een vide evenwijdig aan de buitengevel gewerkt om de hoogte van de ruimte aan te voelen, het zicht op de gebinten en een ruimtelijke/visuele binding te maken tussen gelijkvloers en eerste verdieping.

Elke woning heeft een private buitenruimte die bovendien grenst aan het erf met zicht op en toegang tot het achter- liggende open landschap.

Tekst en foto’s : Stramien cv

 

©2020 LMS Architecten bv Brugge | Privacy beleid | Disclaimer | ingeschreven bij de Orde van Architecten West-Vlaanderen

Webdesign Weblounge